PandemicCoverBrætspil har ikke bare fået en renæssance – de har også undergået en forvandling. Fra udelukkende at være konkurrenceprægede og ofte at føre til ophedede familiediskussioner om, hvem der kom først eller erobrede mest land, har de kooperative spiloplevelser langsomt, men sikkert fundet vej til stuebordet. Fra Castle Panic over Arkham Horror og til Zombicide findes der noget for enhver smag. Alligevel er det Pandemic – et spil som handler om at stoppe en forestående epidemi fra at forvandles til en pandemi – der igen og igen roses til skyerne og samler alverdens papskubbere om bordet – og det er ikke svært at se hvorfor.

Hele verden står i flammer

I Pandemic spiller I et hold af læger, forskere, kørselsledere og karantænespecialister, der har fået til opgave at rejse rundt i verden og stoppe en række dødelige sygdomme fra at sprede sig. Det gøres ved at flyve, sejle eller køre fra hovedstad til hovedstad, mens du ved hjælp af dine fire actions fjerner enten sygdomsterninger, bytter bykort med dine medspillere, opbygger en forskningsstation eller forsøger at finde en kur mod en af de fire sygdomme.

Pandemic1

Men alt kræver planlægning og koster tid i Pandemic. En tur fra CDC-hovedkvarteret i Atlanta til Washington er en action, at fjerne en af byens sygdomsterninger er en action, at give et af sine kort på hånden til en medspiller, der står i samme by, er en action osv. Imens tikker uret i øvrigt for de hårdtprøvede specialister, der ved udgangen af deres tur skal trække to tilfældige kort fra spillets Infection-kortbunke og inficere to nye byer. Dermed bliver sygdommene altså ved med at sprede sig med lynets hast.

Et hold af specialister

Til at hjælpe jer har I en række færdigheder og evner: Militærlægen kan fjerne alle sygdomsterninger i en by med en enkelt action, forskeren kan indlevere fire bykort i stedet for fem for at påbegynde arbejdet på en kur, og karantænespecialisten kan inddæmme spredningen ved at blive stående i en sygdomsramt storby. Derudover har I adgang til en række bykort, der giver jer mulighed for at rejse over længere afstande uden at bruge en action på hvert knudepunkt. Desværre er denne kortbunke også inficeret med op til seks epidemikort, der, når de trækkes, vælter enhver form for planlægning og inddæmning på hovedet.

Pandemic2

Det betyder ganske enkelt at byer, der allerede er inficeret og måske er på bristepunktet til at bryde ud i en pandemi, nu har en endnu større chance for at blive trukket igen.

For præcis som i Forbidden Island, der også er skabt af Matt Leacock, bruges kortene til at intensivere spillet og presse jer til det yderste. Et epidemikort tilføjer nemlig ikke bare endnu en sygdomsramt by til kortet, men beder jer samtidig om at tage alle tidligere trukkede bykort (med dertilhørende sygdomme), blande dem og placere dem øverst i den bunke, I fremadrettet skal trække fra. Det betyder ganske enkelt at byer, der allerede er inficeret og måske er på bristepunktet til at bryde ud i en pandemi, nu har en endnu større chance for at blive trukket igen. Og det er spillets andet springende punkt: En by kan ikke indeholde mere end tre sygdomsterninger, før sygdommen spreder sig til alle de omkringliggende byer. Og har en af disse byer allerede tre terninger, skaber det en ny kædereaktion.

Pandemic er et fremragende, stramt, skånselsløst og temmelig svært brætspil. Ikke i forhold til at lære og forstå, da samtlige regler er enkle og elegant implementeret, men fordi I som hold kan tabe på et væld af forskellige måder. Har I for mange udbrud, er spillet slut. Har I ikke flere sygdomsterninger af en bestemt farve, er spillet slut. Skal I trække kort fra en bunke, hvor der ikke er flere, er spillet slut. Pandemic er tematisk og spilmekanisk et utæmmet bæst, der altid overrasker og kuldsejler jeres planer, uanset hvor møjsommelige I er. Det opfordrer til samarbejde og tilskynder til diskussioner og teorier – og netop dette gør Pandemic så pokkers spilbart og inkluderende.

Pandemic / Z-Man Games / 2-6 spillere / 30-60 minutter

Du kan købe spillet lige her hos vores brætspilpartner Snydepels.dk

8.5
Super fedt

Pandemic

Pandemic er et fremragende, stramt, skånselsløst og temmelig svært brætspil. Ikke i forhold til at lære og forstå, da samtlige regler er enkle og elegant implementeret, men fordi I som hold kan tabe på et væld af forskellige måder. Det er fremragende alene, med en mindre gruppe spillere og helt op til seks spillere. Hvis du er nybegynder, kan du sagtens starte med Pandemic.

Om skribenten

Serieentusiast, fritidsløber, familiefar, amatørkok, musikelsker, gamer, kunstner og håbløs romantiker. Galore er Thomas' blogplatform, et sted, hvor han deler sin begejstring for både underholdning, mode, mad, træning og kulturbegivenheder.